Twee keer bestraft voor met drank op achter het stuur
Geplaatst op 15 april 2020

Twee keer bestraft voor met drank op achter het stuur

 Als u met alcohol op achter het stuur gaat zitten loopt u het risico op een flinke boete en inname van het rijbewijs. Maar tegelijkertijd gaat er een melding naar het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen) waar u vervolgens geacht wordt te verschijnen voor een cursus om herhaling van het strafbare feit te voorkomen. Dat voelt voor cliënten vaak als een dubbele bestraffing, terwijl je in Nederland niet twee keer voor dezelfde overtreding gestraft mag worden.

Intoxicatie en dronkenschap

Als er bij een alcoholcontrole positief wordt geblazen worden er twee maatstaven gehanteerd. Er is sprake van alcoholintoxicatie als u de wettelijke grens van 2 glazen overschreden hebt. Let op: bij sommige mensen is 1 glas ook voldoende voor intoxicatie, dat hangt van meerdere factoren af. Daarnaast is er sprake van dronkenschap als u heel veel heeft gedronken en dermate onder invloed bent dat u de controle over uw daden bent verloren. Bij alcoholintoxicatie volgt meestal alleen een boete. Bij dronkenschap is het een ander verhaal. Naast een boete, die flink kan oplopen, wordt dan het rijbewijs ingenomen en wordt de zaak aan de officier van justitie voorgelegd. De officier van justitie bepaalt vervolgens of het een rechtszaak wordt en of u uw rijbewijs wel terugkrijgt.

Cursus alcohol in het verkeer

Maar parellel daaraan loopt er bij dronkenschap ook nog een traject via het CBR. De politie doet een melding bij het CBR. Het CBR kan besluiten dat u een cursus over alcohol over alcohol en verkeer moet volgen. Daar leert u wat de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer zijn. Ook wisselt u ervaringen uit met andere cursisten en voert een aantal opdrachten uit. Een dergelijke cursus kost al snel rond de € 1.100,-. En dat is dan bovenop de boete die al is opgelegd. De cursusgelden moeten vooraf worden betaald. Wordt er niet of te laat betaald? Dan word je rijbewijs sowieso ongeldig verklaard. Wij merken in de praktijk dat cliënten dit als een dubbele bestraffing ervaren. Dat is het feitelijk niet, maar we kunnen ons voorstellen dat het wel zo voelt; je moet een heel hoog bedrag aan cursusgelden betalen en daarnaast ook vaak bij de strafrechter nog een hoge boete. Hoe dan ook, het is het beste om in zo’n geval een strafrechtadvocaat in de arm te nemen. Dan gaan we samen kijken hoe u er zo voordelig mogelijk uit kunt komen.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met mij!

Mr. J. (Jolien) Klomp

Direct: 053 303 054

Kantoor: 053 43 33 552

Klomp@desingeladvocaten.nl