Taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners en handhavers
Geplaatst op 25 februari 2021

Taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners en handhavers


Onlangs heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wetsvoorstel van ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) voor een taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners en handhavers als politie en ambulancemedewerkers. De rechter kan dus geen taakstraf tegen geweldplegers meer opleggen en ook geen taakstraf in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtspraak en advocatuur zijn niet blij met de nieuwe wet, want ze ontneemt rechters de mogelijkheid om een straf op maat op te leggen. Lees er meer over in ons nieuwe blogartikel. 

Bescherming hulpverleners

Politieagenten en hulpverleners komen bij de uitoefening van hun taken steeds vaker met geweld in aanraking, denk maar aan de recente rellen na het instellen van de avondklok. De wet is bedoeld om hulpverleners met een publieke taak betere bescherming te bieden tegen geweld. Geweld tegen politieagenten en hulpverleners is onaanvaardbaar. Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood. Niet zelden staan zij mensen bij die in acuut levensbedreigende situaties verkeren. Dat geweld moet stevig worden aangepakt en daar past volgens de ministers en ook de publieke opinie geen taakstraf bij.

Maatwerk

Hoewel ik het doel begrijp ben ik van mening, en de Raad voor de Rechtspraak met mij, dat je hiermee rechters hun taak tot het op maat beoordelen van een vergrijp ontneemt. Het is te kort door de bocht en de scheiding der machten komt ermee in het geding. Bovendien straften rechters al strenger bij geweld tegen agenten, zorgverleners en andere medewerkers met een publieke taak. Soms dubbel zo zwaar. Dit wetsvoorstel belemmert de rechter echter in zijn mogelijkheden om rekening te houden met bijzondere omstandigheden en dus maatwerk te leveren

Ingrijpend

Meteen de bak in bij een geweldsvergrijp is een hele ingrijpende straf met grote gevolgen voor de dader. Iemand kan ook op het verkeerde moment in een verkeerde situatie terecht komen. Moedwillig tot geweld overgaan is iets anders dan onbedoeld in een grote meute terechtkomen en bijvoorbeeld tegen de politie aandrukken. Er is een verschil tussen een voetbalhooligan en een voetbalfan die een keer over de schreef gaat. Een rechter zou daar verschillende strafmaten voor moeten kunnen toepassen. Maar op basis van deze wet krijgen beide daders een gevangenisstraf. We zullen zien hoe de wet in de praktijk gaat uitpakken.

Onze Mensen Banner Jolien Klomp

Mr. J. (Jolien) Klomp

Telefoon direct: 
053 3033054  

E-mail: 
klomp@desingeladvocaten.nl


Bel me terug Afspraak maken

Volg Jolien op LinkedIn
 Volg Jolien op Instagram