Diefstal op het werk
Geplaatst op 1 april 2020

Diefstal op het werk

Stelen op het werk, dat doe je toch niet? De meeste mensen hoeven daar niet eens over na te denken. Maar is het ook stelen als je een pak printpapier, een paar overgebleven gebakjes of een doosje paperclips meeneemt naar huis? Ja, als je daarvoor geen toestemming hebt is het diefstal. Met mogelijk grote gevolgen. Want als je op heterdaad betrapt wordt of een bewakingscamera heeft het geregistreerd dan kun je op staande voet worden ontslagen. En daarna heb je ook geen recht op een uitkering. Op zo’n moment kun je wel een goede strafrechtadvocaat gebruiken. 

Aangifte door werkgever

Je hebt diefstal en diefstal, want er is een verschil tussen een greep uit de kas of een doosje paperclips. Toch maakt het strafrecht geen onderscheid tussen de twee. In het strafrecht staat: ‘Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie’.

Als je op je werk zonder toestemming iets meeneemt met de bedoeling het zelf te gaan gebruiken ben je dus feitelijk schuldig aan diefstal. Onlangs nog werd een vulploegmedewerker van de Action ontslagen omdat hij een tasje van 3 eurocent (!) had meegenomen. Dat lijkt kinderachtig, maar de Action staat volledig in haar recht. De gevolgen voor de medewerker kunnen behoorlijk ingrijpend zijn. Want naast ontslag en geen recht op een uitkering en dus geen inkomen meer, zien we de laatste tijd dat werkgevers ook steeds vaker aangifte van diefstal doen bij de politie. Dan wordt de arbeidsrechtelijke kwestie tussen jou en je werkgever ook ineens een strafzaak en kan de officier van justitie bijvoorbeeld beslissen dat je je hiervoor moet verantwoorden bij de strafrechter.

Arbeids- en strafrecht

Dan is het raadzaam om een strafrechtadvocaat in de arm te nemen. Bij De Singel Advocaten kunnen we nog een stapje verder gaan omdat we ook een arbeidsrechtadvocaat binnen ons kantoor hebben. Samen kunnen we dan kijken hoe we de zaak voor de cliënt zo goed mogelijk kunnen behartigen. Bijvoorbeeld door tegen het ontslag in verweer te gaan. Arbeids- en strafrecht vullen elkaar dan aan. Mocht je dus in een dergelijke situatie terecht komen, meld je dan bij ons. Wij gaan je helpen om je er zo goed mogelijk uit te helpen. En een gewaarschuwd mens telt voor twee: een doosje paperclips of een nietmachine is het hele gedoe niet waard!