Kennisbank

De Singel Advocaten wil u graag informeren over ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving. De advocaten zullen met enige regelmaat een actueel thema uit hun specialisme nader toelichten en we plaatsen ook andere interessante nieuwsitems of publicaties. 

  • Jos Vanhommerig over de noodzaak van het uit handen geven van een vordering aan een advocaat of gerechtsdeurwaarder

    Jos Vanhommerig over de noodzaak van het uit handen geven van een vordering aan een advocaat of gerechtsdeurwaarder

    Geplaatst op 3 november 2023
    Het incasseren van vorderingen kan een uitdagende en tijdrovende taak zijn, vooral als je te maken hebt met wanbetalende klanten. Ook hebben deze klanten een negatief effect op je liquiditeitspositie. In dit artikel licht ik (mr. Jos Vanhommerig) nader toe hoe het uit handen geven van een vordering werkt.
  • Onze strafrechtadvocaat Kaylee: uitgenodigd voor een verhoor, wat nu?

    Onze strafrechtadvocaat Kaylee: uitgenodigd voor een verhoor, wat nu?

    Geplaatst op 12 juni 2023
    Steeds vaker horen wij van cliënten dat zij een brief van de politie krijgen waarin staat dat zij worden uitgenodigd voor een verhoor bij de politie, omdat zij worden verdacht van het plegen van een strafbaar feit. Dat verdachten deze brief krijgen is een goede ontwikkeling. Maar het is wel belangrijk om een strafrecht advocaat mee te nemen naar dit verhoor. Waarom? Dat lees je in deze blog.
  • Metin Inan: een terugblik en vooruitblik na 25 jaar advocaat

    Metin Inan: een terugblik en vooruitblik na 25 jaar advocaat

    Geplaatst op 12 april 2023
    Vorige maand (maart 2023) kreeg ik van onze Overijsselse orde van advocaten een befje met daarop vermeld: “25 jaar advocaat – Balie Overijssel”. Dat doet de plaatselijke orde elk jaar op de jaarvergadering. Zij zet dan jubilarissen even in het zonnetje. Deze keer was dat in Zwolle waar wij met kantoor goed vertegenwoordigd waren met 5 van onze 7 advocaten.

    Reden voor mij om terug te blikken maar ook om vooruit te kijken.
  • Hoe ziet de week van strafrechtadvocaat mr. Jolien Klomp eruit?

    Hoe ziet de week van strafrechtadvocaat mr. Jolien Klomp eruit?

    Geplaatst op 6 maart 2023
    Hoe ziet de week van strafrecht advocaat mr. Jolien Klomp eruit?

    Nou, dat kan ik je eigenlijk aan het begin van de week nooit exact vertellen. Mijn weken zijn vaak onvoorspelbaar omdat er op ieder moment van de dag een cliënt aangehouden kan worden. Of er kan iets anders onverwachts gebeuren. Vaak ben ik onderweg. Als ik meer dan twee dagen achter elkaar de hele dag op kantoor ben komen collega’s echt verbaasd binnen. “Jolien, jij weer hier?”
  • Na 25 jaar bij De Singel Advocaten gaat mr. Jan Ferenc Sabaroedin met pensioen

    Na 25 jaar bij De Singel Advocaten gaat mr. Jan Ferenc Sabaroedin met pensioen

    Geplaatst op 24 januari 2023
    Na 25 jaar bij De Singel Advocaten gaat mr. Jan Ferenc Sabaroedin met pensioen

    Onze collega en partner mr. Jan Ferenc Sabaroedin is vanaf 1 januari 2023 officieel met pensioen. Hij handelt dit jaar zijn lopende zaken nog af en zal daarna afscheid nemen van de advocatuur. Na 25 jaar bij De Singel advocaten en een lange carrière in het personen- en familierecht blikt hij terug. In deze blog deelt hij zijn twijfels over de advocatuur en waarom hij zich verdiept heeft in mediation.
  • Scheiding en recht op omgang

    Scheiding en recht op omgang

    Geplaatst op 8 september 2021
    Ieder kind van gescheiden ouders heeft recht op omgang met de ouder bij wie hij of zij niet verblijft. De rechter kan dit recht slechts afwijzen als er sprake is van een omgang die ernstig nadeel zal opleveren voor de geestelijke of lichamelijke ontwikkeling van het kind. De meeste ouders lukt het om samen goede afspraken te maken over de invulling van het ouderschap na hun scheiding. Helaas lukt dit niet altijd. De politiek heeft de laatste jaren steeds meer aandacht voor deze situatie. In januari van dit jaar is het advies van het expertteam ouderverstoting/complexe omgangsproblematiek gepubliceerd. In dit rapport wordt de suggestie gedaan om zaken met betrekking tot omgangsproblematiek anders aan te pakken. Lees er meer over in de nieuwe blog van advocaat/mediator J.F. Sabaroedin.
  • De kracht van conservatoir beslag

    De kracht van conservatoir beslag

    Geplaatst op 25 juni 2021
    Als u een vordering op iemand hebt en deze persoon weigert te betalen (of om zaken terug te geven), dan kunt u dit via de rechter afdwingen. Een dergelijke procedure neemt tijd in beslag, waardoor het risico bestaat dat de wederpartij in de tussentijd zijn bezittingen verkoopt of verduistert. Hoe u dat kunt voorkomen leest u in mijn nieuwe blog.
  • Corona en de partneralimentatie van de DGA

    Corona en de partneralimentatie van de DGA

    Geplaatst op 3 juni 2021
    De economische en financiële gevolgen van corona en de steunmaatregelen van corona zullen grote gevolgen hebben op de mogelijkheid van de directeur grootaandeelhouder (DGA) voor het betalen van partneralimentatie. De omzet van deze ondernemers is gedeeltelijk of volledig tot stilstand gekomen. En ondanks alle steunmaatregelen hebben veel ondernemers hebben hun zaak moeten sluiten. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de partneralimentatie in geval van echtscheiding.
  • Geef nooit op in letselzaken

    Geef nooit op in letselzaken

    Geplaatst op 29 april 2021
    Onlangs heeft een cliënt van mij, een vrachtwagenchauffeur die in Frankrijk bijna was verpletterd, 10 jaar na dato alsnog een schikking getroffen met zijn Nederlandse werkgever. Cliënt zelf had het al opgegeven maar dankzij de volharding van de schadebehandelaar die hem al voor mijn bemoeienis bijstond en ondergetekende, hebben we tochnog een stuk rechtvaardigheid weten te bereiken. De cliënt kan het dossier eindelijk sluiten. Lees er meer over in mijn nieuwe blog.
  • Na de toeslagenaffaire nu de bijstandsaffaire

    Na de toeslagenaffaire nu de bijstandsaffaire

    Geplaatst op 26 maart 2021
    Er is veel ophef over de toeslagenaffaire geweest. Interessant was dat ook de ABRvS van de Parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag zware kritiek heeft gekregen op het jarenlang toelaten van disproportionele gevolgen van draconische terugvorderingsbesluiten van de Belastingdienst.
  • Taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners en handhavers

    Taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners en handhavers

    Geplaatst op 25 februari 2021
    Onlangs heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wetsvoorstel van ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) voor een taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners en handhavers als politie en ambulancemedewerkers.
  • Blogartikel van De Singel Advocaten over Letselschade

    Letselschade? Niet iedere adviseur is betrouwbaar!

    Geplaatst op 11 februari 2021
    In 2011 kreeg mijn cliënt (toen nog 19 jaar) een bedrijfsongeval bij een supermarkt waar hij werkte. Via via kwam hij bij een letselschadebureau. De directeur van dat bureau heeft uiteindelijk in 2015 een schadevergoeding voor mijn cliënt geregeld van €50.000,-. Hij liet dat bedrag op een zgn. derdenrekening overboeken om vervolgens te melden dat het geld niet was ontvangen en later dat het wel was ontvangen maar dat hij niet bij die rekening kon komen. Tot op heden is dat bedrag ondanks gerechtelijke procedures en beslaglegging op het woonhuis van deze man, nog niet uitbetaald. Meer weten? Lees dan snel verder!
  • Een BV en toch privé aansprakelijk? Ja, dat kan!

    Een BV en toch privé aansprakelijk? Ja, dat kan!

    Geplaatst op 18 december 2020
    Veel ondernemers kiezen bij de oprichting van een onderneming bewust voor de juridische vorm van een besloten vennootschap (BV). Een belangrijk voordeel van ondernemen vanuit een BV is dat de BV een rechtspersoon is en de bestuurder dus niet persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden die de BV maakt.
  • Coronavirus

    Coronavirus

    Geplaatst op 16 december 2020
    Naar aanleiding van de persconferentie van maandag 14 december 2020 berichten wij dat ons kantoor vanzelfsprekend de adviezen van het RIVM opvolgt.
  • Trek aan de bel bij een negatief besluit van de gemeente

    Trek aan de bel bij een negatief besluit van de gemeente

    Geplaatst op 3 december 2020
    Volgens sociaal advocaat Jan Melief worden burgers vaak nadelig behandeld bij besluiten rondom sociale regelgeving zoals het toekennen van een uitkering of zorgbudget. Burgers gaan er te vaak vanuit dat de overheid wel gelijk zal hebben, waardoor ze zich onnodig bij een voor hen nadelig besluit neerleggen.
  • Slecht functionerende medewerker? Verbetertraject opstarten of meteen afscheid nemen?

    Slecht functionerende medewerker? Verbetertraject opstarten of meteen afscheid nemen?

    Geplaatst op 6 november 2020
    Onlangs werd door een uitspraak van de Hoge Raad bevestigd wat wij als advocaten arbeidsrecht al langer in de praktijk ervaren: de lat voor een voldragen ontslaggrond wegens disfunctioneren (en daarmee voor het verbetertraject) ligt hoog en uiteindelijk nemen veel werkgevers bij een nog steeds minder goed functionerende werknemer toch afscheid.
  • Wijzigingen in beslag- en executierecht

    Wijzigingen in beslag- en executierecht

    Geplaatst op 1 oktober 2020
    Met ingang van 1 oktober 2020 treden er een aantal wijzigingen in het beslag- en executierecht in werking. De wijzigingen zijn mede ingegeven door het feit dat er steeds meer mensen met schulden zijn. De nieuwe regelgeving biedt meer bescherming schuldenaren door ze onder andere een bepaald bestaansminimum te garanderen. Anderzijds moeten schuldeisers meer moeite doen om hun geld bij schuldenaren op te eisen.
  • De Singel Advocaten en Vanhommerig, Incasso en Rechtspraktijk, bundelen hun krachten

    De Singel Advocaten en Vanhommerig, Incasso en Rechtspraktijk, bundelen hun krachten

    Geplaatst op 2 juni 2020
    Vanhommerig Incasso en Rechtspraktijk, bestaande uit Jos Vanhommerig en Lindy Pross, en De Singel Advocaten, bestaande uit Jan Ferenc Sabaroedin, Jan Melief, Metin Inan en Jolien Klomp, gaan hun krachten bundelen door hun praktijken samen te voegen. De praktijken worden voortgezet onder de naam De Singel Advocaten.
  • Prison break

    Prison break

    Geplaatst op 29 april 2020
    Het gebeurt niet zo vaak als in spannende Netflix series, maar toch vaker dan je denkt: gedetineerden die proberen uit te breken. In deze Corona tijden is de nood extra hoog, denk maar aan de gevangenisrellen in Italië afgelopen maand waar zelfs doden bij vielen. Als een gevangene na een uitbraak wordt opgepakt wordt er in Nederland geen extra straf bovenop de al geldende gevangenisstraf opgelegd.
  • Twee keer bestraft voor met drank op achter het stuur

    Twee keer bestraft voor met drank op achter het stuur

    Geplaatst op 15 april 2020
    Als u met alcohol op achter het stuur gaat zitten loopt u het risico op een flinke boete en inname van het rijbewijs. Maar tegelijkertijd gaat er een melding naar het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen) waar u vervolgens geacht wordt te verschijnen voor een cursus om herhaling van het strafbare feit te voorkomen.
  • Diefstal op het werk

    Diefstal op het werk

    Geplaatst op 1 april 2020
    Stelen op het werk, dat doe je toch niet? De meeste mensen hoeven daar niet eens over na te denken. Maar is het ook stelen als je een pak printpapier, een paar overgebleven gebakjes of een doosje paperclips meeneemt naar huis?
  • desingel advocaten blog wet arbeidsmarkt in balans

    Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

    Geplaatst op 27 januari 2020
    Op 1 januari 2020 zijn de regels rond arbeidscontracten en ontslag veranderd. Dit is geregeld in de wet genaamd ‘de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)’. De naam zegt het al: Deze nieuwe wet zal moeten zorgen voor meer balans op de arbeidsmarkt.
  • Slachtoffers en de schadevergoedingsmaatregel in het strafrecht

    Slachtoffers en de schadevergoedingsmaatregel in het strafrecht

    Geplaatst op 20 november 2019
    Hoe krijgt een slachtoffer zijn schadevergoeding vergoed via het strafrecht? Hoe zit dit met een niet vermogende verdachte? Hoe moet de verdachte deze schadevergoeding betalen?
  • Drones en het strafrecht

    Drones en het strafrecht

    Geplaatst op 30 oktober 2019
    Hoe zit het juridisch eigenlijk met drones?

    Drones, al een paar jaar volop in ontwikkeling en niet meer weg te denken. Door deze ontwikkelingen is het ook weer nodig het wetboek te ontwikkelen, althans in te spelen op de nieuwste technische ontwikkelingen, zoals drones.
  • Vormen van Cybercrime

    Vormen van Cybercrime

    Geplaatst op 10 oktober 2019
    Een tijd geleden schreef ik een blog over cybercrime en wat dit nu eigenlijk is. Vandaag ga ik uitleggen welke vormen van cybercrime er nu allemaal zijn. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van phishing of hacken, maar er zijn nog veel meer soorten van cybercrime. Zoals aangegeven zijn er tal van strafbare feiten die onder cybercrime kunnen vallen, als het strafbare feit met behulp van de computer wordt verricht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bedreiging via social media. Dan hebben we het over computercriminaliteit of cybercrime in de brede zin van het woord. Dus misdrijven waarbij netwerken of computers een rol spelen. Meer weten? Lees hierover mijn blog.
  • blog mogelijke problemen bij bestandsuitkering

    Mogelijke problemen bij een bijstandsuitkering

    Geplaatst op 9 oktober 2019
    Als er eenmaal sprake is van recht op bijstand wordt er nog steeds gemonitord wat er mogelijk aan inkomen naast de uitkering binnenkomt en wat iemand uitgeeft. Als iemand te weinig uitgeeft, kan het zijn dat de gemeente geld terug gaat vorderen.
  • Blogartikel van De Singel Advocaten over Letselschade

    Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op het werk

    Geplaatst op 9 september 2019
    Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op het werk. Maar wanneer is er sprake van een bedrijfsongeval? En wat zijn dan uw rechten en mogelijkheden voor het claimen van letselschade?
  • De Singel Advocaten Blogartikel over Letselschade

    Meer ongevallen in eerste weken na zomervakantie

    Geplaatst op 23 augustus 2019
    Uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat er in de eerste weken na de zomervakantie meer ongevallen plaatsvinden dan in de rest van het jaar. Dat is onder andere af te leiden uit...
  • De waarde van een onderneming bij scheiding

    De waarde van een onderneming bij echtscheiding

    Geplaatst op 31 juli 2019
    Bij een echtscheiding worden de bezittingen in principe in de verdeling/verrekening betrokken tegen een waarde in het economisch verkeer. De waarde in het economisch verkeer is echter iets wezenlijk anders dan de economische waarde...
  • Kinderen betrekken bij ouderschapsplan

    Kinderen betrekken bij ouderschapsplan

    Geplaatst op 22 juli 2019
    In mei 2018 is een pilot gestart bij de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, waarbij gekeken is naar een nieuwe methode om kinderen in de praktijk meer te betrekken bij het tot stand komen van een ouderschapsplan.
  • Verschil (T)OM-zitting & zitting bij de rechtbank.

    Verschil (T)OM-zitting & zitting bij de rechtbank.

    Geplaatst op 22 juli 2019
    Zowel de TOM-zitting als de OM-zitting zijn beiden een wijze van buitengerechtelijke afdoening van de strafzaak. Dit betekent dat de zaak door de officier van justitie niet voorgelegd wordt aan de rechter. De officier doet, buiten de rechter om, een strafvoorstel aan de verdachte. Wanneer de verdachte akkoord gaat met de voorgestelde straf is de strafzaak in beginsel geëindigd en komt de kwestie in beginsel niet op zitting bij de rechtbank. In beide procedure komt er dus geen rechter aan te pas.
  • Het kan iedereen overkomen

    Het kan iedereen overkomen

    Geplaatst op 25 juni 2019
    De meeste mensen denken dat je iets verkeerds moet hebben gedaan, althans iets bewust moet hebben gedaan om te maken te krijgen met het strafrecht. Dit is niet waar. Het kan echt iedereen overkomen.
  • Rechtbank Overijssel en het strafrecht

    Rechtbank Overijssel en het strafrecht

    Geplaatst op 11 juni 2019
    In Almelo en Zwolle worden zowel de Politierechter zittingen als de Meervoudige Kamer zittingen, voorgeleidingen en Raadkamer zittingen behandeld. Wat zijn dit allemaal?
  • Slachtoffers cybercrime

    Slachtoffers cybercrime

    Geplaatst op 20 mei 2019
    Uit een krantenartikel uit de AD van 2018 blijkt dat in 2017 een kwart van de Nederlanders slachtoffer is geweest van cybercrime. Ze klikten bijvoorbeeld op links in frauduleuze e-mails, ontdekten dat persoonlijke gegevens waren gestolen of kregen te maken met gijzelingssoftware.
  • De verklaring omtrent het gedrag

    De verklaring omtrent het gedrag

    Geplaatst op 6 mei 2019
    Een strafblad hebben betekent niet per definitie dat je geen VOG (= de verklaring van goed gedrag) krijgt. Voor het verkrijgen van een VOG gelden namelijk niet dezelfde regels als voor het verkrijgen van een strafblad en gelden overigens ook andere termijnen.
  • Het strafblad van minderjarigen & het Adolescentenstrafrecht

    Het strafblad van minderjarigen & het Adolescentenstrafrecht

    Geplaatst op 23 april 2019
    Is er een verschil voor minderjarigen omtrent de tijd dat een delict op het strafblad vermeld blijft staan? In principe niet, alleen bij minderjarigen is het zo dat er pas een strafblad wordt gegeven voor strafbare feiten die zijn begaan nadat iemand 12 jaar is geworden. Een zogenaamde HALT afdoening komt ook niet op het strafblad.
  • Cybercrime - wat is dat nou eigenlijk?

    Cybercrime - wat is dat nou eigenlijk?

    Geplaatst op 1 april 2019
    Een “hot topic” van de laatste tijd is de cybercrime, of te wel de computercriminaliteit. Waarom is dit nu ineens een populair onderwerp? Omdat in juni van dit jaar de Eerste Kamer het Wetsvoorstel Bestrijding Cybercrime (Computercriminaliteit III) heeft aangenomen.
  • Ontslag wegens seks op het werk

    Ontslag wegens seks op het werk

    Geplaatst op 11 maart 2019
    Een christelijke zorginstelling, heeft een verzoek bij de kantonrechter ingediend strekkende tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met haar werknemer. De betrokken werknemer (woonbegeleider) was ruim 18 jaar in dienst en werkte op een locatie met 15 kwetsbare (jong)volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel. Volgens werkgever zou werknemer ernstig verwijtbaar hebben gehandeld door onder diensttijd zich schuldig te maken aan seksueel misbruik van een collega.
  • Pas op met uw bankrekening in de bijstand

    Pas op met uw bankrekening in de bijstand

    Geplaatst op 4 oktober 2018
    Alle stortingen en bijschrijvingen op uw bankrekening waar de gemeente niet van op de hoogte is, kunnen mogelijk als inkomen worden beschouwd en dan worden ze teruggevorderd. Benieuwd naar het gehele nieuwsbericht?
  • Strafrechtelijke en fiscale vervolging

    Strafrechtelijke en fiscale vervolging

    Geplaatst op 7 september 2018
    Rechtbank Gelderland oordeelt dat de strafrechtelijke vrijspraak geen beletsel voor de IB-navordering hoeft te zijn, maar de inspecteur is ten aanzien van de navordering niet met aanvullend bewijs gekomen. Het vermoeden van onschuld geldt dus voor deze fiscale procedure. Benieuwd naar het gehele nieuwsbericht?
  • Roekeloosheid & Wegenverkeerswet

    Roekeloosheid & Wegenverkeerswet

    Geplaatst op 3 augustus 2018
    Minister Grappenhaus van Justitie en Veiligheid pleit al langer voor zwaardere straffen bij verkeersdelicten. Hiertoe is reeds een wetsvoorstel ingediend. Dit Wetsvoorstel zou voorzien in een wijziging van enkele bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994 en het Wetboek van Strafrecht met het oog op de verzekering van de strafrechtelijke handhaving van ernstige verkeersdelicten. Benieuwd naar het gehele nieuwsbericht?
  • Ontslag statutair directeur onder WWZ

    Ontslag statutair directeur onder WWZ

    Geplaatst op 3 mei 2018
    Het is bekend dat de (transitie)vergoedingen voor gewone werknemers in geval van ontslag sinds de Wwz behoorlijk zijn versoberd. De inwerkingtreding van de Wwz lijkt op grond van de uitspraak van het Gerechtshof ’s Hertogenbosch van 19 april 2018 voor de statutair directeuren daarentegen een zegen. Benieuwd naar het gehele nieuwsbericht?
  • Scheiden met schulden

    Scheiden met schulden

    Geplaatst op 30 januari 2018
    Bij een echtscheiding is er vaak sprake van een verdeling van de schulden tussen de echtgenoten. Maar wie is er aansprakelijk voor de schuld? Kunnen partijen afwijken van de wettelijke verdeling? In deze blog wordt allereerst kort stilgestaan bij de aansprakelijkheid van echtgenoten bij schulden. Benieuwd naar het gehele nieuwsbericht?
  • Tips voor de bijstand

    Tips voor de bijstand

    Geplaatst op 11 januari 2018
    De bijstand: hoe zit het met eigen vermogen? Klik hier voor een paar tips.
  • Het recht op omgang

    Het recht op omgang

    Geplaatst op 1 januari 2018
    De vorige keer heeft mr. Sabaroedin gesproken over de bijzonder curator en welke rol deze kan spelen voor kinderen in een echtscheidingsprocedure. Het vroegtijdig in een echtscheiding de kinderen een stem geven draagt bij aan de totstandkoming van een ouderschapsplan waarbij alle partijen zich gelukkig voelen. Benieuwd naar het gehele nieuwsbericht?
  • Coronavirus

    Coronavirus

    Beste allemaal,

    Ons kantoor zal tot nader order geen bezoek meer ontvangen. Wij zijn natuurlijk nog wel steeds telefonisch en per e-mail bereikbaar.

    Wij hopen met bovenstaande maatregel onze medewerkers en u te beschermen en verspreiding van het virus te voorkomen.